Tweede editie SportFilm Award!

De eerste editie van de Rotterdam Sportfilm Award smaakte direct naar meer. Dus ging de brievenbus opnieuw open voor filmmakers en hun plannen en kon er deze zomer weer worden ingeschreven voor deelname. De oogst is bijzonder: enkele tientallen plannen om de Rotterdamse sportwereld in beeld te brengen, waarvan er drie zijn geselecteerd en ook echt op het witte doek verschijnen tijdens het SportFilmFestival 2018 in LantarenVenster.

De eerste lichting leverde direct drie prachtige projecten op. Het vierluik 4 x 1 schetste het leven van topsporters in vier weemoedige, poëtische minuten. Gewond Goud toonde de Bosnische zitvolleybalploeg aan het werk in het Topsportcentrum en vertelde het emotionele levensverhaal van de door oorlogsleed verwonde spelers. Winnaar Bars, over een jongen uit een probleembuurt in Rotterdam- Zuid, liet zien hoe je sport kunt gebruiken om maatschappelijke problemen te overwinnen. Drie volstrekt andere films, die drie keer indruk maakten tijdens het SportFilmFestival Rotterdam en daarna. Want de films worden nog gretig bekeken. Gewond Goud draait op het filmfestival van Sarajevo, 4 X 1 werd een internethit, Bars werd uitverkoren door een gerenommeerd festival. He tgoede gevoel over de eerste editie maakt de komst van een tweede editie logisch. De gekozen filmmaker krijgt deze keer geen vierduizend, maar vijfduizend euro toegezegd voor zijn idee en moet dat bedrag vervolgens matchen met hetzelfde geld aan crowdfunding. Lukt dat, komt er groen licht en kan de filmmaker aan de slag. Een vakjury besluit tijdens het SportFilmFestival, welk project het meest geslaagd is. ‘De eerste editie is ons geweldig bevallen,’ zegt Lisette Eijgelsheim van Rotterdam Topsport. ‘We hadden het gevoel dat de Rotterdamse sportwereld nog niet echt in beeld werd gebracht. Dat het überhaupt in Nederland aan die traditie ontbrak. Daarom zijn we, samen met OPEN Rotterdam en Cinecrowd, dit avontuur begonnen.

Inmiddels zijn de geselecteerde filmmakers bekend.

CHASING WINDMILLS
Een fictiefilm en geen documentaire. Deze film gaat over knokken voor een droom. Dat verhaal zien we vaak in documentaires, maar niet in Rotterdamse sportfilms. Tot nu. Chasing Windmills is echt een film, waarin een link wordt gemaakt met een echte Rotterdamse icoon: Bep van Klaveren.

TIFFANY’S DROOM
Een coming of age-documentaire over een jonge springruiter op weg naar volwassenheid. Paardensport lijkt voor weinigen te zijn weggelegd. Er hangt een sfeer omheen van geld, en van exclusiviteit. Maar Tiffany komt uit een Rotterdamse achterstandswijk. Ze is toch maar mooi geselecteerd voor het talententrainingscentrum. Ze wordt begeleid naar de internationale top.

DE TOP VAN DE IJSBERG
Dit gaat over de korte, heftige en zeer succesvolle geschiedenis van de Rotterdamse ijshockeyploeg The Panda’s. Een mooi stuk vergeten Rotterdamse sporthistorie. Het is een documentaire en een lofzang tegelijk. The Panda’s werden namelijk 3 keer landskampioen, wonnen drie keer de beker en haalden de halve finale van de Europa Cup. Na tien jaar stopte het. Deze documentaire laat zien waarom.

Meer nieuws items

SFFR Special: Docu over Diego Maradona

SFFR Special op woensdag 31 juli in LantarenVenster! Een voorpremière van de langverwachte documentaire over Diego Maradona. Voorafgaand…

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer