Voorpremière Free Solo (23 december)

Op 23 december hebben we in samenwerking met LantarenVenster, de centrale locatie van het SportFilmFestival Rotterdam, een speciale voorpremière. Voorafgaand aan de film Free Solo is er een inleiding door Katja Staartjes. Katja is bergbeklimmer en beklom als eerste Nederlandse vrouw een aantal toppen hoger dan 8000 meter, waaronder de Mount Everest.

Free Solo vertelt het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, een rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken. Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de één kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park… free solo. Dit is een ultieme sportprestatie. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele staat, die gedurende de film steeds meer fascinatie oproept.

Alex is een bedachtzame, grappige en bloedeerlijke jongeman die duidelijk enorm worstelt met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor zijn vriendin betekent het een leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.

De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen. Maar de reis er naar toe is minstens zo fascinerend. Alex ontpopt zich als de klimversie van een boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen.

Kaartjes voor de voorpremière op 23 december zijn hier (9.50 euro) te koop.

Meer nieuws items

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer