Vier titels Andere Tijden Sport tijdens Sportfilmfestival

Van donderdag 9 t/m zaterdag 11 april 2015 vindt de eerste editie plaats van het Sportfilmfestival Rotterdam (SFFR) in Cinerama Filmtheater. Als partner van het SFFR zal Andere Tijden Sport (ATS) (NOS/VPRO) vier Sneak Previews geven op het nieuwe televisieseizoen. Eindredacteur Dirk Jan Roeleven: “Wij zijn erg trots op deze samenwerking want we willen beide voor een groot publiek sportfilms laten zien. We waren direct enthousiast toen Rotterdam Topsport met dit initiatief kwam.” De Sneak Previews passen goed bij de themadagen van het Sportfilmfestival. ATS presenteert de volgende Sneak Previews: de boksdocumentaire ‘Rumble in Rotterdam’ ‘Cruijff gaat vreemd’ over zijn tijd bij Feyenoord, ‘Hoe de Tour naar Nederland kwam’ en de documentaire over ultra-lange afstandsloper Jan Knippenberg uit Hoek van Holland ‘Forrest Gump van Texel’. Rotterdam Topsport organiseert het SFFR in het kader van haar 25-jarig jubileum in samenwerking met ‘Andere Tijden Sport’ (NOS/VPRO), RTV Rijnmond, Sportnext en de Volkskrant.

Sneak Previews

Documentairemakers Kees Jongkind en Wiep Idzenga hebben twee kemphanen opnieuw in de ring gebracht: Rudy Koopmans en Alex Blanchard. In 1982 troffen de heren elkaar in de Rotterdamse Ahoy voor de Europese titelstrijd. ´Rumble in Rotterdam´ Op dezelfde dag staat de documentaire van David Kleijwegt en Steven van der Gaag ‘Cruijff gaat vreemd’ geprogrammeerd. Het shirt stond hem niet. Het zwarte broekje evenmin, want het schuurde. En toch liep Johan Cruijff in de zomer van 1983 De Kuip binnen. Hij had naar eigen zeggen één taak in Rotterdam; Kampioen worden. Voor Feyenoord, maar vooral ook tegen Ajax. Dirk Jan Roeleven is de maker van de documentaire ‘Forrest Gump van Texel’ over Jan Knippenberg, 28 jaar en bezeten van hardlopen. Hij heeft bedacht om van zijn woonplaats Hoek van Holland naar Stockholm te gaan rennen in 19 dagen. Omgerekend twee marathons per dag. Met een VW busje en twee begeleiders vertrekken ze begin juli uit Hoek van Holland. In zijn documentaire ‘Hoe de Tour naar Nederland kwam’ blikt maker Erik Willems terug met drie Tourhelden. In de tour van 1953 won het Nederlandse landenteam het ploegenklassement. Als “beloning”, kreeg Nederland  in 1954 de eerste Tourstart buiten Frankrijk toebedeeld. Rotterdam was kandidaat, maar Amsterdam  kreeg de primeur. In deze film uniek amateurmateriaal in kleur met het verhaal achter de fameuze tussensprint in Rotterdam op de A. van Stolkweg.

Programmering:

Cruijff gaat vreemd’: donderdag 9 april 19.30 uur

‘Rumble in Rotterdam’: donderdag 9 april 22.00 uur

‘Hoe de Tour naar Nederland kwam’: vrijdag 10 april 19.30 uur

‘Forrest Gump van Texel’: zaterdag 11 april 20.00 uur

Talkshow Wilfried de Jong

Naast Lucia Rijker en Annette van Trigt schuift op donderdag Rudy Koopmans aan tafel bij Wilfried de Jong. De bokser trof in Ahoy Rotterdam zijn rivaal Blanchard en blikt samen met De Jong terug.  En één dag voor de 35e Marathon van Rotterdam is de Schot John Graham te gast, de allereerste winnaar op de Coolsingel zal de mooiste verhalen vertellen tijdens de Talkshow van Wilfried de Jong.