Tien vragen over Feyenoord 1999: De Coolsingel liep vol

De openingsfilm van het AD Sportfilmfestival Rotterdam 2017 is de speciaal voor het festival gemaakte bioscoopversie van de documentaire ‘Feyenoord 1999: de Coolsingel liep vol’. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n XL-versie? En wie maakte ‘m? En hoeveel oud-spelers werkten er dan aan mee? Deze en nog acht andere veelgestelde vragen en antwoorden vind je in dit artikel.

Een XL-versie! Wat is dat eigenlijk?
Heel simpel: dat is een speciaal voor het festival stevig uitgebreide versie van een documentaire van Andere Tijden Sport (NOS/NTR), de club die verreweg de beste sportdocumentaires van Nederland maakt. Bekend van de introducties van Tom Egbers en het ontdekken van bijzonder archiefmateriaal. De maker van deze documentaire, David Kleijwegt, een gerenommeerde regisseur, had bij het maken al het idee dat er veel meer te vertellen viel. Met financiële steun van De Vrienden van Feyenoord werd dat vervolgens mogelijk. Kleijwegt mocht met zijn team weer op pad en kreeg zo de kans het hele verhaal te vertellen van 1999, het jaar waarin Feyenoord voor het laatst kampioen werd.

Maar wat gebeurde er dan in 1999?
In dat jaar werd Feyenoord kampioen met een straatlengte voorsprong op de concurrentie. Wie baalt van de nederlaag tegen Ajax dit weekeinde: in dat seizoen verloor Feyenoord ook in de Amsterdam ArenA. Maakte helemaal niet uit. Maar één ploeg verdiende het toen –en nu- om kampioen te worden. De overmacht van Feyenoord dat jaar is uitgebreid op beeld te zien. Wat speelde het Feyenoord van toen sterk voetbal!

Wie maakt deze documentaire eigenlijk? Een fan?
David Kleijwegt dus. Een Rotterdammer die in Amsterdam woont, jaren popjournalist was bij AD, documentaires maakte over muzikanten en sporters en regelmatig voor Andere Tijden Sport in actie komt. David is in hart en nieren Feyenoord-supporter. Hij is bloedfanatiek en geen wedstrijd van weleer vergeten. Het maakte het werken aan deze documentaire voor hem een bijzondere aangelegenheid.

Werkt Leo Beenhakker ook mee? En Cruz?
Nou en of. Beenhakker zelfs volop. Hij nam de cameraploeg mee de auto in en reed met ze door het Rotterdam-Zuid van zijn verleden. Dat levert volop ontroerende beelden op, die voor het eerst in deze documentaire te zien zijn. Cinerama is straks the place to be voor deze unieke beelden. Bijzonder is zijn medewerking zeker: Beenhakker is over de hele wereld bekend, bijvoorbeeld vanwege de vele prijzen die hij won als trainer van Real Madrid.

Cruz kwam er niet voor naar Nederland, toch?
Nee. Maar hij komt natuurlijk wel in de documentaire voor. Cruz werd in Argentinië geïnterviewd over dit jaar. Hij koestert een warme band met Leo Beenhakker. Zoals met wel meer vedettes had Don Leo ook met Cruz een bijzondere band.

Is de openingsavond een echte rode-loper premiere?
Ja! De spelers gaan die avond eerst in besloten setting met elkaar dineren. Voor veel spelers is het jaren geleden dat ze elkaar hebben gezien, er zal heel wat worden bijgepraat. Daarna worden ze met de Feyenoord-spelersbus van nu gehaald en afgezet op de rode loper voor Cinerama. Een kampioensploeg moet tenslotte sensationeel onthaald worden, toch? Vervolgens gaat de film in premiere in Zaal 1. Die voorstelling is besloten, rond dat tijdstip draait deze documentaire uiteraard ook in een andere zaal. Zodat niemand ‘m hoeft te missen. Iedereen met een filmkaartje kan bij de talkshow van Wilfried de Jong terecht in de lobby – daar schuiven ook enkele kampioenen van toen aan voor een goed gesprek. Overigens: de VIP-premiere bijwonen kan wel. Een kaartje voor die screening, inclusief hapjes en drankjes, kost € 50.

En dit is niet eens de enige Feyenoord-documentaire op het festival!
Nee, dat klopt. Er draait er nog een: over Shinjih Ono, de Japanse sensatie in De Kuip. Cultheld die nog steeds gekoesterd wordt. Net zo’n aanrader. Deze documentaire draait maar één keer op het witte doek, overigens. Grijp niet mis en bestel je kaartjes snel op onze site als je er bij wil zijn.

Ik wil dat mijn kinderen ook in de bioscoop zien hoe Feyenoord kampioen werd! Kan dat?
Absoluut. Om ook jonger publiek te kunnen ontvangen staat de documentaire ook op zaterdagmiddag op het programma. Jong en oud, veteraan of net nieuw als aanhanger van de Stadionclub: wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om dit te zien. Je onderdompelen in de sfeer van het kampioen worden is een buitenkans voor elke voetbalfan.

Levert deze documentaire de fan nog kippenvel op?
Absoluut. De hele Coolsingel stond tenslotte vol! Tot zover de spelers konden kijken stonden mensen, vertelde Bert Konterman ons laatst. Hij kreeg er kippenvel van en moest die middag op een randje van het balkon gaan zitten om het even te kunnen laten bezinken. Nou, dat is wat hoor. Want Konterman was als speler altijd zo onverstoorbaar als wat.

Gaat het festival eigenlijk alleen over voetbal?
Integendeel hoor. Wie van voetbal houdt kan zijn hart ophalen, met al die docu’s over markante figuren als Alex Pastoor, Rob Jacobs en wereldster Pelé. Maar er is zoveel meer. Creating Rico bijvoorbeeld, de documentaire over wereldkampioen Rico Verhoeven. Hij komt naar het festival toe en schuift aan bij Wilfried de Jong! Facing Ali, een documentaire over hoe zwaar het was om tegen Ali te vechten. Of Kroonprinsen, over de strijd om de wereldtitel veldrijden. Wereldkampioen Wout van Aert komt naar het festival toe! In totaal staan er zo’n dertig titels op het menu. Je leest er alles over op onze site.
(Foto: RTV Rijnmond)