Eerste Sportfilmfestival Rotterdam een feit

Van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 april 2015 vindt de eerste editie plaats van het Sportfilmfestival Rotterdam in Filmhuis Cinerama. Gastheer Wilfried de Jong ontvangt gedurende drie dagen diverse gasten uit de sport- en filmwereld. Het filmfestival is een artistiek programma waar sportfilms en -documentaires centraal staan, maar ook talkshows en lezingen worden gehouden. Rotterdam Topsport organiseert het festival, drie dagen voor de 35e editie van de Marathon Rotterdam, in samenwerking met ‘Andere Tijden Sport’ (NOS/VPRO), RTV Rijnmond en Sportnext.

Wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) is enthousiast: “De afgelopen decennia heeft Rotterdam zich ontwikkeld als dé sportstad van Nederland. Maar Rotterdam is natuurlijk veel meer. We hebben een hoogwaardig cultureel aanbod, zijn een stad van experimenten én een echte festivalstad. Een nieuw soort evenement als het Sportfilmfestival past dan ook heel goed bij Rotterdam. Ik weet zeker dat veel sportliefhebbers én film- en documentairefans hier op af gaan komen. Ook Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport is enthousiast over het festival, “Middels dit filmfestival willen we de sport vanuit een andere optiek belichten. Ik ben van mening dat de koppeling met cultuur, een andere belangrijke pijler van de stad, een zeer geslaagde combinatie zal zijn. Dit doen we in een bijzonder jaar, namelijk het jaar dat Rotterdam Topsport 25 jaar bestaat”. Gastheer Wilfried de Jong is er klaar voor: “Dit is niet zomaar weer een filmfestivalletje. We gaan hier iets heel moois en bijzonders van maken. Daar gaan we keihard ons best voor doen”.

Samenwerkingspartners
Dirk Jan Roeleven, als regisseur betrokken bij het sporthistorisch televisieprogramma ‘Andere Tijden Sport’ (NOS/VPRO) is verheugd over de samenwerking met Rotterdam Topsport: “Onze hele ploeg is enthousiast. Een dergelijk evenement is iets wat wij al jaren graag willen. Tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam laten we een aantal van onze documentaires in première gaan. Samenwerkingspartner Sportnext zal tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam de mooiste beelden en verhalen delen die online te vinden zijn. Wijnand van der Waal, “De opkomst van YouTube en GoPro hebben de sportfilm compleet veranderd. Nooit eerder zaten we zo dicht op de huid van de atleet.”
Cees van der Wel (RTV Rijnmond): “RTV Rijnmond maakt met grote regelmaat documentaires. Ook over sport. Mooi dat deze straks op het Sportfilmfestival te zien zijn”. Hij hoopt verder dat dit filmfestival een traditie wordt. “RTV Rijnmond heeft nog plannen zat voor meer sportfilms”.

Algemene informatie
Het definitieve programma van het Sportfilmfestival Rotterdam wordt eind februari bekend gemaakt en zal ook de kaartverkoop van start gaan. Meer informatie: www.sportfilmfestivalrotterdam.nl of via twitter @SFFRotterdam en Facebook www.facebook.com/SFFRotterdam.

Het Sportfilmfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht en Rotterdam Festivals.