Achter de schermen: PAUL

Bij Achter de Schermen laten wij u voorafgaand aan het AD Sportfilmfestival 2016 alvast kennis maken met een aantal regisseurs van sportfilms en -documentaires die tijdens de tweede editie van dit festival te zien zijn. In deze editie: Victor van Vloten,  de regisseur van de korte (surf)documentaire PAUL.

Kunt u zich in twee zinnen introduceren?
Ik ben Victor van Vloten, 32 jaar oud. Ik heb 2 katten, 2 kinderen, een prachtige vrouw en een geweldige baan.

Waarom bent u deze film gaan maken?
Het was nooit onze bedoeling om een film over het leven van Paul te maken. We waren in Kaapstad om een documentaire over iets heel anders te maken. Maar het liep anders dan gehoopt. Terugkijkend werd het eigenlijk beter. We leerden Paul kennen en zijn manier van leven inspireerde ons vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten. Toen hij ons vertelde dat we hem niet op konden halen bij zijn huis … omdat het zaterdag was.

Welke momenten tijdens het maken van de film zijn u bijgebleven?
De grootste uitdaging werd het omgaan met veranderingen en tegenslagen. Ongeacht wat er met je gebeurt, hoe moeilijk en slecht situaties lijken. Blijf geloven dat er iets goeds uit zal komen. Iets beters of op zijn minst iets dat even goed is. Met die positieve energie zal je iets maken waar al je liefde inzit. Mensen zullen die liefde herkennen.

Hoe was het om met Paul te werken?
Paul is een typische jongen uit een Zuid-Afrikaanse township, maar ik had me nooit voorgesteld dat een typische jongen uit een Afrikaanse township zo zou zijn. Lief, meegaand, geduldig, humorvol en een groot doorzettingsvermogen. Jammer dat ik het gevoel heb dat ik al weet hoe zijn toekomst eruit zal zien.

Kunt u een korte beschrijving geven van de film?
De film toont een week uit het leven van de 13-jarige Paul. Paul woont in Dunoon, een township in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij houdt van surfen, dat is niet een voor de hand liggende sport voor de kansarme jongens van Zuid-Afrika, toch is hij vastberaden een groot surfer te worden. Hij gaat met de critici om op dezelfde stoïcijnse manier zoals hij omgaat met de gevaren van de township. Het verhaal wordt verteld door iemand die ook vastberaden was een groot surfer te worden en op zijn 13e won Robby Naish de wereldkampioenschappen.

Wat is er zo magisch aan uw film, dat het mensen trekt?
Ik hoop dat de film iedereen aan zal spreken, natuurlijk. Maar iemand die op zoek is naar een actievolle thriller moet iets anders aanzetten. Onze film vertelt een bitterzoet verhaaltje. Een kleine lach, een kleine traan, maar vooral hoop.

Als u terugkijkt op deze film, zou u dan dingen anders doen?
Aan de film zelf zou ik niets anders doen. Ik ben trots op het eindresultaat. Zeker in acht nemend dat we maar zo weinig tijd hadden om te filmen en geen tijd om het voor te bereiden. Ik ben benieuwd wat we de volgende film kunnen laten zien wanneer we wel alle tijd hebben.

Paul is donderdag 7 april om 20:30 uur te zien in Cinerama Filmtheater tijdens het AD Sportfilmfestival Rotterdam.